Asansör Tarihçesi


Bu gün dünyamızda harika bir dikey taşıma aracı olarak kullandığımız ve insanlığın hizmetine sunulan asansör ilk olarak Avrupa dan bütün dünyaya yayıldığını günümüze kadar gelen elimizdeki belgelerden öğreniyoruz.Çok eski çağlardan orta çağa 13 yüzyılın başlarına kadar kaldırma araçlarının arkasındaki güç İnsan ve Hayvan gücüydü Eski Roma İmparatorluğu saraylarında katlar arasında inip çıkan dolapların bulunduğu yazıtlardan öğreniyoruz. Romalı Mimar VİTARÜS .M.S. 26 yılında yazmış olduğu eserde Roma da M.Ö. 236 yıl önce dahi yük kaldırmak ve indirmek için bir takım araçlarından söz etmiştir. Daha sonra bu dolapların ilkel bir asansör olduğuna o zamanki bilim adamları karar vermişlerdir.Orta çağ dönemlerinde buna benzer dolapların (asansör)manastırların duvarlarında dışarıdan faaliyet gösteren asansörlerin olduğu bilinmektedir bu tür asansörlerin daha çok savunma ve korunma amaçla yapıldığı düşmanların gece baskınları yaparak içeriye girmesinin önlenmesi için yapıldığı düşünülmektedir.

17. Yüz yılın başlarında VELAYER adındaki bir Fransız mimar bu ilkel aleti biraz daha geliştirerek karşı ağırlık ile daha iyi dengede çalışmasını sağladı ve bu alet elle çevrilerek hareket ettiriliyordu bunun adına ise uçan sandalye adını vermiştir. 15 yıl sonra Amerikalı mimar HENRY WATERMAN daha büyük bir dolap yaptı ve iki katlı bir binada kullandı bu aleti basınçlı hava ile çalıştırarak. İnsan gücüne ihtiyaç kalmadığını gösterdi.

1867 yılında EDOUX adında Fransız mühendis uluslar arası Paris sergisi münasebetiyle yeni bir kaldırma makinesi yaptı ve adını ASANSÖR (Asseneeur) koydu bu makine ziyarete gelen misafirleri en yüksek noktaya kadar çıkartıp indiriyordu.1878 yılında yine Paris sergisinde EDOUX Asansör ile 62.5 metreye yüksekliğe çıkarmayı başardı.

1880 yılında bu kez Alman fizikçi ERNER VAN SİEMENS yeni bir buluş ortaya çıkardı. MANNHEİM sergisinde Elektrikten faydalandı. 1889 yılında Pariste açılan bir sergide ünlü Fransız Mühendis EİFFEL adını ölümsüzleştirdiği birde asansör kurdu ve insanlar zahmetsiz bu kuleye çıkararak Parisi seyrettirdi.

Çok değil tam 3 yıl sonra Ülkemizde İstanbul´da tarihin saklı olduğu bir kent Altın Boynuz´un büyüleyici güzelliğine bakan otelde (Pera palas), Orient Express yolcularını ağırlamak için 1892 yılında Fransız Mimar Alxander Valley tarafından inşa edilmiştir.

Beyoğlu´da ilk elektrik kullanan bina olmakla birlikte, Türkiye´nin en eski elektrikli asansörüde Pera Palas otelinde bulunmaktadır. (1892) Otelin en güzel köşelerinden birini oluşturan asırlık asansör adeta Pera Palas´la bütünleşmiş, yenilerine taş çıkarırcasına günümüze kadar güzelliğini ve ihtişamını koruyarak gelmiştir.

 

 Asansör Modelleri 

 

İnsan Asansörü
Apartman, ofis binaları gibi yerlerde kullanılan asansörlere denir. Binaların uzunluklarına göre hız ve çeşitli kapasitede özelliklerde yapılabilir. İnsan asansörleri 2 çeşittir bunlar; makine daireli ve makine dairesiz asansörlerdir. Panoramik asansör, hidrolik asansör ve halatlı asansör de insan asansörleri arasındadır. 

Hidrolik Asansör
Çok katlı olmayan binalarda hidrolik asansörler kullanılır. Hidrolik asansörlerin en büyük artısı çok sessiz çalışması olmakla birlikte tek ve çift pistonlu olabilirler. Kalkış ve duruşları oldukça yavaş olan hidrolik asansörler insan taşıma ya da yük taşımada kullanılabilirler.

Panoramik Asansör
Otel ya da alışveriş merkezlerinde kullanılan asansörlerdir. Genellikle iç kısımlarda bulunur ve kat çıkarken ya da inerken etrafı görmeye yönelik cam kabinli bir asansördür. Çok çeşitli kabinler kullanılabilmektedir. Ayrıca panoramik asansörler sessiz çalıştığı için iç mekanlar da sorunsuzca kullanılabilirler.

Makine Dairesi Asansörü
Bu asansörler çok fazla alan olmayan binalarda yer kazanmak amacıyla tercih edilen asansörlerdir. Asansörü çalıştıran tahrik sistemi kabin üzerinde olabileceği gibi kuyu içinede yerleştirilebilir. 

Servis Asansörü
İnsan trafiği fazla olan binalarda kullanılan ve geniş kabinli olarak tasarlanan bu sayede fazla sayıda yolcu alabilen ve taşıyabilen asansörlerdir. Alışveriş merkezleri, hastane gibi yerlerde çoklukla kullanılır. Çeşitli tip ve kabin modellerinde üretilebilmektedir. 

Engelli Asansörü
Özellikle kamu binalarında, toplu taşıma duraklarında tercih edilen asansör tipidir. Engelli insanların kolaylıkla ulaşımını sağlamaya yönelik kullanılırlar. Çeşitli modelleri bulunmaktadır.

 Yürüyen Merdiven Sistemleri
Alışveriş merkezleri, oteller, plazalar ve havalanları gibi yerlerde kullanılan sistemlerdir. Yayaların kolaylıkla gezebilmesini amaçlamaktadır. Bu sistemle uzun yollar kısa sürede katedilebilir.

 


Asansör Montaj Sıralaması
 
► Misina Atma
► Röleve Alma
► Proje Hazırlama ve Hesapları
► Ray Montajı
► Makine Motor ve Hidrolik Ünite Montajı
► Hız Regülatörü Montajı
► Kumanda Panosu Montajı
► Tesisat ve Buton Takımı Montajı
► Kuyu Ekipman Montajı
► Kabin Montajı
► Oto Kabin Kapısı Montajı
► Ağırlık Montajı
► Kilit-Pompa Montajı
► Son Kontrolden sonra
►Teslim Protokolü